Wat is jouw betalingstermijn?
Het is misschien ongemerkt aan je voorbij gegaan, maar op 1 juli j.l. is er een nieuwe wet in werking getreden. Het gaat over nieuwe regels die hele lange betalingstermijn verleden tijd maken.
We gaan er gemakshalve van uit dat jij in je overeenkomsten met opdrachtgevers, keurig aangeeft welke betalingstermijn je hanteert. Voor veel zzp’ers is dat een termijn van 14 dagen. In Nederland is een betalingstermijn van 30 dagen heel gewoon. Betalingstermijnen zijn bij wet vastgelegd.
Hoe het was
Doe je zaken met andere bedrijven (B2B) dan golden de volgende bepalingen:
Als je contractueel niets regelt dan moet de factuur uiterlijk 30 dagen na de dag van ontvangst van de factuur betaald worden. Je mag een langere betalingstermijn afspreken van maximaal 60 dagen. Langer dan 60 dagen is alleen toegestaan als aangetoond kan worden dat dit voor geen van beide partijen nadelig is.
Doe je zaken met overheden, dan geldt sowieso een betalingstermijn van 30 dagen. Afwijken van deze termijn is vrijwel niet mogelijk.
Hoe het nu is
Per 1 juli is er wel wat veranderd. En dat is goed nieuws voor de zzp’er en het (klein) mkb.
Eerst even in het kort uitleggen waarom de wet veranderd is: het doel van de nieuwe wetgeving is om opdrachtgevers te motiveren om zzp’ers en mkb-leveranciers sneller te betalen, uiterlijk binnen een maximale termijn van 60 dagen.
Dat betekent concreet dat met ingang van 1 juli 2017:
- Grote ondernemingen geen langere betaaltermijndan 60 dagen overeen kunnen komen met midden- en kleinbedrijf en zelfstandig ondernemers als leverancier of dienstverlener.
- Overeenkomsten met betaaltermijnen van langer dan 60 dagen worden nietig verklaard. De betaaltermijn wordt van rechtswege omgezet in een betaaltermijn van 30 dagen.
- Als de afnemer de factuur pas na 30 dagen betaalt, is van rechtswege wettelijke handelsrente (8% per jaar) verschuldigd over de termijn die de 30 dagen overschrijdt.Voor bestaande overeenkomsten geldt een overgangsregeling van één jaar.
Voor wie?
- Mkb-bedrijven en zzp’ers als leverancier of dienstverlener
- Grote bedrijven als afnemer
In de praktijk
Leuk, die wetgeving, maar in de praktijk zien wij andere dingen gebeuren.
Met name grote bedrijven hanteren betalingstermijnen van meer dan 60 dagen en kunnen deze door hun machtspositie ook opleggen. Met alle gevolgen van dien. Zzp’ers en mkb-leveranciers zijn niet altijd in staat zijn om dit financiële risico te dragen.
De spagaat die veel zzp’ers en mkb-leveranciers voelen is lastig: je kunt en wilt niet altijd lang op je geld wachten en anderzijds wil je deze grote opdrachtgever ook niet kwijt.
Voorkomen is beter dan…
Al met al zijn we van mening dat je beter kunt voorkomen dat je veel energie moet geven aan partijen die slecht betalen. De volgende tips zorgen er in ieder geval voor dat jij er alles aan doet om een goede relatie op te bouwen en jij vooral kunt doen waar je zo goed in bent. Daar word je tenslotte voor betaald.
TIP 1: Zorg ervoor dat (betalings-) afspraken duidelijk in je offerte en|of opdrachtbevestiging staan.
TIP 2: Laat een opdracht altijd tekenen ter bevestiging.Bij twijfel: bespreekbaar maken.
TIP 3: Zorg dat je weet welke verwachtingen je opdrachtgever heeft ten aanzien van facturen en betalingsafspraken. Bespreek wat de mogelijkheden zijn. Andere kant ook, leg uit waar jouw mogelijkheden zitten en wat jouw verwachtingen zijn. Misverstanden ontstaan voornamelijk omdat er wederzijds veronderstellingen worden gedaan.
TIP 4: Zorg voor een up-to-date administratie. Als jij je betalingen serieus neemt zend je dat signaal ook uit naar je opdrachtgevers. En je weet precies wanneer je welke actie moet ondernemen.
TIP 5: Leg bij voorkeur betalingstermijnen vast in algemene voorwaarden. Het voordeel hiervan is dat algemene voorwaarden standaard zijn en dus altijd gelden. Daarnaast hoef je niet telkens in offerte iets over de betaaltermijn te zeggen. Dat kan uiteraard altijd. En...daarnaast is alleen vermelding op de factuur achteraf niet rechtsgeldig. Goed om te weten! Meer weten? Lees dan het blog dat hierover geschreven werd door Mulderij Bedrijfsjuristen.
SUCCES! En laat die grote opdrachten nu maar komen.