Vragen ? Bel 085 040 7444

Wat een discussie toch telkens. Bestaat schijnzelfstandigheid eigenlijk wel? En wie organiseert die schijn dan? Merkwaardig dat mensen die die er het verst vanaf staan veelal het hoogste woord in de mond nemen hierover. Als voorzitter van een landelijke vereniging van zelfstandig professionals VZZP durf ik daarover wel mijn stelling te delen.

Ontwikkelingen

Al vóór de Middeleeuwen kennen we zelfstandigen die zich in Gilden organiseerden. Mensen als Dik Trom die voor eigen rekening en risico voor dag en dauw erop uit trokken om goederen en diensten aan te bieden. En het leek wel of de klanten graag door hem bediend wilden worden, want zijn omzetten klommen hoger en hoger. Met de industriële ontwikkelingen werden we werknemers die aan de lopende band hun prestatie leverden en er loon voor terug kregen. Niet echt motiverend.

Voldoening

En daarin is met de opkomst van de zzp'ers een hernieuwing op gang gekomen. Werknemers ontdekten dat voor jezelf werken een waardevoller leven kan scheppen. Kijk naar de zorg, het onderwijs nu, en alle mogelijke andere sectoren waarin mensen het heft weer in eigen handen nemen om hun leven en werken in te richten. Vooral de jongere mensen zien daarin een voldoening; veel ouderen worden daarentegen daartoe aangezet. Er is een beweging en drang ontstaan naar zelfstandig werken die van deze tijd is en niet te stuiten is. Je talenten benutten en laten zien dat je van waarde bent.

Schijnzelfstandig of niet?

De Belastingdienst beslist..

Schijn of vrij?

Dat daarbij een gezonde afweging ontstaat naar regelmaat en rust in werk AANnemen past in die trend. Het is niet anders als goede afspraken maken met je opdrachtgever en streven naar ‘continuïteit en winst’. Ondernemersdoelstellingen pur sang toch? Geenszins zal dit tot doel hebben om het Dik Trom-effect te ondermijnen of zoals menigeen aan de zijlijn denkt: de fiscus een pootje te lichten. Gewoon je best doen voor een klant. Tenzij die zakelijke klant de situatie misbruikt (11,5% doet dat volgens de Belastingdienst). Het verrichten van dezelfde werkzaamheden (als vast personeel) is nog lang geen schijnzelfstandigheid en hoeft zeker geen gezagsverhouding in te houden. Opdrachten sluit je als zzp'er toch zeker zelf en kom je samen overeen. Daar gaat de Belastingdienst op voorhand toch niet over?

En natuurlijk. Het is niet altijd zuiver zoals zakelijke partners met zzp'ers omgaan. De tarieven zijn nog steeds ondermaats; het resultaat is maatgevend. Een zelfstandig docent kan een buitengewoon waardevol evenwicht brengen in theorie en praktijk. En toch volgt hij de resultaten die exameneisen aangeven. Is hier sprake van schijn of benut de docent hier de ruimte van vrijheid als zelfstandige op een mooie manier?

Controle en regels

Onze overheid denkt al menig jaar na over het repareren en beheersbaar controleren van arbeidsverhoudingen. Het wil daar regels en beoordelingen op leggen. Het is primair aan de opdrachtgever en de zelfstandig ondernemer om daar samen inhoud aan te geven. De overheid zou eens eindelijk moeten starten met het nieuwe te creëren en niet het bestaande te veranderen!

De beweging van anders werken met elkaar is geen schijn; schijn bedriegt immers. Het is in deze tijd een wijze van zelfstandig je professionele positie verwerven en een economisch waardevol resultaat leveren.

Fred de Boer, bezield voorzitter VZZP

Terug naar overzicht

Tweets

Wist je dat VZZP een samenwerking is aangegaan met @ondernemersnetw en @ikwordzzper.nl? Lees hier meer:… https://t.co/4eFS7Yycwl
Op 27 september 2018 vindt het ZZP Boost Event plaats in Veghel! Benieuwd naar wat je kunt doen? Lees meer of meld… https://t.co/RW5OLpR94j
Wil jij succesvol starten als zzp'er? Volg het gratis webinar van Martijn Pennekamp van @ikwordzzper op 17 septembe… https://t.co/hBaON23sDb
Wil je ons helpen - volg de link https://t.co/XxldQDuLWY #helpenisgoed #jouwmeningtelt

Hou me op de hoogte

Vragen?