Vragen ? Bel 085 040 7444

Wil jij weten hoe je als zzp'er in 2019 geen cent hoeft te betalen aan inkomstenbelasting over je winst tot € 28.047,-? Zonder rare constructies of vreemde BV’s, alleen goed en verstandig omgaan met de regelingen die door de Belastingdienst opgesteld zijn. Hieronder laat ik je zien hoe je als zzp’er tot € 28.047,- winst kunt maken zonder daarover inkomstenbelasting te betalen.

Aangifte inkomstenbelasting

Mijn tips zijn ook handig wanneer je meer winst maakt, dus lees vooral snel verder hoe jij in 2019 geen inkomstenbelasting hoeft te betalen tot € 28.047,-. Uiteraard moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wanneer je meer winst maakt, kan het bedrag zelfs nog meer oplopen.

Voorbeeld:

Stel, je bent startende zzp'er en je verwacht een winst uit je onderneming (als eenmanszaak, geen B.V.) van € 28,047,-. Daarbij heb je geen andere inkomsten en het minimum aantal uren van 1.225 uur gewerkt, waardoor je ook aan het urencriterium voldoet. Door gebruik te maken van verschillende aftrekposten kun je de te betalen belasting over je welverdiende winst zo klein mogelijk maken. Een aantal voorbeelden van mogelijke aftrekposten, waar je als zzp'er mogelijk recht op hebt, zijn:

  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek
  • Oudedagsreserve
  • Toepassing heffingskortingen
  • MKB winstvrijstelling


Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

De grootste aftrekpost voor zzp'ers is de zelfstandigenaftrek. Hiervoor kom je in aanmerking als je geld verdient aan jouw onderneming en als je voldoet aan het urencriterium. Dan mag je een bedrag aftrekken van de winst uit onderneming die je hebt behaald. In 2019 is de zelfstandigenaftrek een bedrag van € 7.280,-. Als je ook nog een starter bent, kan deze aftrekpost nog hoger worden. Je kunt dan het bedrag verhogen met de zogenaamde startersaftrek, een bedrag van € 2.123,-  In de eerste vijf jaar van jouw onderneming mag je deze startersaftrek drie keer toepassen. Het is dus belangrijk om te kijken of het toepassen van de aftrek loont. Indien deze startersaftrek dit jaar maar een klein beetje voordeel geeft, kun je wellicht ook wachten tot het volgende jaar, dan heb je er wellicht meer aan.

MKB winstvrijstelling

Een directe aftrekpost op je winst is de MKB winstvrijstelling. In 2019 bedraagt deze vrijstelling 14% ongeacht de hoogte van je winst. Bij een winst van € 28.047,- komt dat neer op een bedrag van € 2.610,-. Hiervoor hoef je niet te voldoen aan het urencriterium.

Heffingskortingen

Heffingskortingen zijn directe kortingen op het te betalen belastingbedrag. Ook als zzp'er kom je voor diverse heffingskortingen in aanmerking. De belangrijkste zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Algemene heffingskorting

In Nederland heeft iedere belastingplichtige recht op de algemene heffingskorting. Heb je nog niet de AOW-leeftijd bereikt en heb je geen andere inkomsten? Dan is dat € 2.477,- (tot een belastbaar inkomen uit werk en woning van € 20.384). Indien je bijvoorbeeld een parttime baan hebt, maar geen andere inkomsten hebt, dan wordt de algemene heffingskorting berekend over je parttime baan. Dan kun je deze heffingskorting niet meer over je inkomsten uit je onderneming heffen.

Arbeidskorting

Je hebt recht op arbeidskorting over het inkomen dat je uit je winst uit onderneming behaalt. Dit is om inkomen uit arbeid te stimuleren. In het bovengenoemde voorbeeld met een winst van € 28.047,- bedraagt de arbeidskorting € 3.339,-

De berekening inkomstenbelasting als zzp'er

Je hebt gezien welke mogelijkheden je tot je beschikking hebt om zoveel mogelijk belasting te besparen. Maar is dit in totaal ook écht € 28.047,-? Om dat aan te tonen, laat ik hieronder de berekening zien: het leukste deel van dit artikel ☺.

Voor de berekening nemen we aan dat je een startende zzp'er bent en dat je aan het urencriterium voldoet. Je maakt winst uit jouw onderneming en je hebt daarnaast geen bijverdiensten. Je hebt flink moeten investeren in de je onderneming en je zet ook geld weg voor jouw oude dag. In deze berekening kom je in twee stappen tot de belasting die je moet betalen. Eerst berekenen we de belastbare inkomsten uit werk en woning (box 1).

berekening inkomstenbelasting voor blog dd13 5 2019 deel1

We hebben nu het belastbaar inkomen. Hier zijn de aftrekposten waar je als zzp'er gebruik van kunt maken, al afgehaald. Over dit bedrag wordt belasting berekend in box 1, waarna er nog kortingen afgaan.

berekening inkomstenbelasting voor blog dd13 5 2019 deel2

TIP Maak zelf jouw eigen berekening met de netto besteedbaar inkomen calculator.

Nog meer belasting als zzp'er besparen?

Als je al deze adviezen hebt opgevolgd, heb je zoveel mogelijk belasting bespaard. Dit geldt alleen voor de inkomstenbelasting. De omzetbelasting (BTW) wordt apart berekend. Het is dus belangrijk om elk kwartaal je BTW op te geven bij de Belastingdienst. Voorkom een boete en betaal dit op tijd, anders gaat dit ten koste van je geplande besparingen. Daarnaast ontvang je, naar aanleiding van je aangifte inkomstenbelasting, ook een aanslag Zvw (Bijdrage Inkomensafhankelijke Zorgverzekeringswet). Hier is verder niets aan te doen. Onderstaande zaken kun je als zzp'er nog wel inzetten om net dat beetje extra te besparen:

Al deze zaken kun je bij je aangifte opvoeren, waardoor je alsnog meer belasting bespaart.

TIP: Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor je: 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact met ons op via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons op 085 - 040 7444. Of word lid en profiteer van alle voordelen van onze ledenorganisatie. 

Martijn profielfoto

MARTIJN PENNEKAMP

Martijn Pennekamp is directeur van het VZZP, startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

 

 

 

 

 

Tweets

Wist je dat VZZP een samenwerking is aangegaan met @ondernemersnetw en @ikwordzzper.nl? Lees hier meer:… https://t.co/4eFS7Yycwl
Op 27 september 2018 vindt het ZZP Boost Event plaats in Veghel! Benieuwd naar wat je kunt doen? Lees meer of meld… https://t.co/RW5OLpR94j
Wil jij succesvol starten als zzp'er? Volg het gratis webinar van Martijn Pennekamp van @ikwordzzper op 17 septembe… https://t.co/hBaON23sDb
Wil je ons helpen - volg de link https://t.co/XxldQDuLWY #helpenisgoed #jouwmeningtelt

Hou me op de hoogte

Vragen?