Om perspectief te bieden in tijden van corona, schreven we vier scenario’s voor zelfstandig ondernemers om de crisis te overleven. In deze eerste aflevering zoomen we in op de financiële steunmaatregelen vanuit de overheid. Hierna volgen afleveringen over: 'commerciële tips', 'manieren om kosten te verlagen en samenwerking te stimuleren' en 'verwachtingen voor de wereld na de coronacrisis'.
VZZP is er voor zelfstandige ondernemers (zzp’ers). We helpen en versterken door ontmoetingen te organiseren (maar nu even niet fysiek), we verbinden (dat kan altijd) en faciliteren. Met de gemeenten praten we voortdurend over het versterken van de positie van zelfstandige ondernemers. Op dit moment hebben veel zzp’ers te maken met een diepe crisis als gevolg van de maatregelen die zijn genomen om het coronavirus te beteugelen.
Om de impact van de crisis zoveel mogelijk te beperken, heeft de overheid verschillende steunmaatregelen in het leven geroepen. Afhankelijk van jouw specifieke situatie, kun je voor een of meer van deze steunmaatregelen in aanmerking komen.
Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS)
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) lanceerde halverwege april de website voor het aanvragen van de eenmalige tegemoetkoming € 4.000,-, ofwel de TOGS-regeling. Door de grote drukte was deze site na een paar uur niet meer bereikbaar. Gelukkig heb je nog even tijd voor het indienen van een aanvraag, namelijk tot 27 juni om 17.00 uur
Welke sectoren komen in aanmerking voor deze regeling?
- Eet- en drinkgelegenheden: o.a. restaurants, cafetaria, eventcatering, cafés
- Haar- en schoonheidsverzorging: o.a. kappers, pedicures, visagisten
- Evenementenlocaties en organisatoren
- Sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen
- Private culturele instellingen, zoals musea, circussen, theaters, schouwburgen, bioscopen en instellingen voor cultureel onderwijs
- Rijschoolhouders
- De reisbranche, zoals reisbemiddelingsbureaus en reisorganisatoren
- Casino’s
- Retail non-food
Op deze website kun je controleren of jouw onderneming in aanmerking komt voor deze regeling, de TOGS-regeling. Bepalend hiervoor is de SBI-code van jouw bedrijf. Je kunt deze vinden op het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
Mogelijk wordt het aantal sectoren de komende tijd nog uitgebreid.
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting.
Aanvragen van een NOW uitkering kun je indienen via het UWV. Voor de NOW is het belangrijk dat de dienstverlening snel en goed is, maar dat werkgevers zich ook meteen goed aan de regels houden. Het kabinet kijkt met het UWV en andere betrokken partijen hoe het misbruik zo goed mogelijk kan tegengaan.
Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De uitvoering van de Tozo-regeling is in handen gegeven van de gemeenten. Zzp’ers kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en dit hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.
Voor toekenning van Tozo gelden de volgende eisen:
- gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd;
- woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland;
- Nederlander of daarmee gelijkgesteld;
- het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend;
- voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
- is vóór 17 maart 2020, 18.45 uur gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep;
- woonachtig in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd.
Om voor Tozo in aanmerking te komen, dien je te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar. Mocht je nog geen jaar geleden gestart zijn met jouw bedrijf dan dien je in de periode voor 1 maart 2020 gemiddeld minimaal 24 uur per week in/aan je bedrijf gewerkt te hebben. Uren ten behoeve van administratie en acquisitie tellen hier ook voor mee.
Tozo ook voor deeltijd zzp'ers
Ook als je inkomsten hebt uit loondienst, kun je mogelijk Tozo aanvragen. Dat hangt af van de hoogte van je inkomen uit loondienst; de regeling is een aanvulling op het inkomen tot aan het sociaal minimum (bijstandsniveau). Streven is dat gemeenten zo veel mogelijk binnen 4 weken na ontvangst van jouw aanvraag tot een besluit komen en tot uitkering overgaan. Door grote drukte lukt dat mogelijk niet altijd. Dan kunnen gemeenten tot bevoorschotting overgaan.
Op basis van deze tijdelijke regeling biedt de gemeente je voor maximaal drie maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. Hoe hoog dit bedrag precies is hangt af van de samenstelling van jouw huishouden en jouw inkomen.
Daarnaast kun je een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van max. € 10.517 euro. Dit bedrag dient wel terugbetaald te worden. Het rentepercentage is nog niet bekend, maar zal in ieder geval onder het bij het Bbz gehanteerde percentage van 8% liggen.
Vooralsnog kun je er vanuit gaan dat de regeling tot 1 juni 2020 blijft bestaan. Dus ook wanneer je pas in mei in de financiële problemen komt, kun je op een aanvraag indienen.
Hoe zorgt het kabinet dat je snel je geld krijgt?
De bijzondere omstandigheden vragen om grote spoed als het gaat om het bieden van hulp aan zelfstandig ondernemers. De overheid ziet het belang hiervan in. Het Ministerie van SZW is nu samen met deskundigen van gemeenten, VNG en Divosa bezig om een regeling uit te werken die gemeenten de mogelijkheid biedt om aanvragen snel af te handelen. Daarbij werken ze ook samen aan praktische zaken zoals standaardaanvraag-formulieren en ICT-voorzieningen.
Door de regelingen zo eenvoudig mogelijk te maken, wil het kabinet bureaucratie voorkomen. Tegelijk moeten de regelingen wel zorgvuldig zijn en misbruik moet worden tegengegaan. Het kabinet streeft dan ook naar een goede balans tussen aan de ene kant snelheid en eenvoud en aan de andere kant zorgvuldigheid en het tegengaan van misbruik.
Heb je vragen? Neem dan contact op met de helpdesk van de VZZP.