Ga je starten als ondernemer? Wat is dan de beste rechtsvorm voor jouw onderneming? De keuze voor de rechtsvorm heeft consequenties. Om te kunnen bepalen welke rechtsvorm het beste bij jouw onderneming past, moet je letten op het volgende.
- Aansprakelijkheid
- Afscherming van privévermogen
- Fiscale aspecten
- Samenwerkingsverbanden met andere ondernemers
De keuze voor een bepaalde rechtsvorm houdt niet in dat geldt: 'eenmaal gekozen, altijd gekozen' . Je kunt jouw keuze altijd nog wijzigen. De omzetting van de ene rechtsvorm naar de andere rechtsvorm heeft overigens wél bijna altijd fiscale en juridische gevolgen.
Welke rechtsvorm kies jij?
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid
Ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid worden gedreven door natuurlijke personen. Dat is een juridische term waarmee jij en anderen worden bedoeld. Bij ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid vallen onderneming en ondernemer juridisch gezien samen. De onderneming en de ondernemer zijn feitelijk dezelfde. Verplichtingen die de onderneming gaat, worden formeel door de ondernemer zelf aangegaan. De ondernemer is met zijn gehele privévermogen aansprakelijk voor schulden van de onderneming en de onderneming is aansprakelijk is voor privéschulden van de ondernemer. Denk ook na over huwelijkse voorwaarden (samenlevingsovereenkomst) om zaken en privé goed te scheiden. Dat kan veel problemen voorkomen.
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn:
- De eenmanszaak
- De Vennootschap Onder Firma (VOF)
- De Commanditaire Vennootschap(CV)
- De maatschap
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid
Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid worden gedreven door een 'rechtspersoon'. De onderneming en de 'ondernemer' (eigenaar) zijn juridisch en fiscaal van elkaar gescheiden. Rechtspersoonlijkheid betekent dat de onderneming zelf overeenkomsten kan sluiten. De ondernemer is (in principe) niet aansprakelijk voor schulden van de onderneming.
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn:
- De BV
- De NV
- De coöperatie
- De vereniging
- De stichting
Jij en jouw rechtsvorm
Onderneem je als zelfstandige zonder personeel? Dan zijn de eenmanszaak en de bv de belangrijkste en meest voorkomende rechtsvormen. Werk je samen met andere ondernemers? Dan komen de BV, de VOF, de CV en de maatschap in beeld. Ook de coöperatie kan voor samenwerkingsverbanden een aantrekkelijke rechtsvorm zijn.