Vragen ? Bel 085 040 7444

Je hebt mogelijk een eerste klant en mag een offerte maken. Beperk je niet tot de prijs en de hoeveelheid. Hoe zit het met de betalingstermijn? De garantie? Wie betaalt het eventuele transport? Dergelijke zaken kun je regelen via de algemene voorwaarden of leveringsvoorwaarden.

Highlights

 • Algemene voorwaarden geven je zekerheid
 • Meestal stelt een branchevereniging deze voorwaarden op
 • Je kunt voorwaarden deponeren bij de Kamer van Koophandel als bewijsstuk
 • Je moet de voorwaarden vóór de overeenkomst met je klant bekendmaken


Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn regels die je als ondernemer standaard wilt laten gelden op alle contracten die je afsluit. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

 • de garantietermijn
 • de betalingstermijn
 • incassobedingen
 • levertijd
 • afwikkeling van geschillen
 • aansprakelijkheid
 • geldigheidstermijn van offerte


Wat heb je aan die algemene voorwaarden?

Ze geven je zekerheid. Want je hebt de
wederzijdse rechten en plichten vastgelegd. Bovendien scheelt het je tijd: je hoeft niet telkens te onderhandelen over de garantie- of betalingstermijn: je verwijst simpelweg naar de algemene voorwaarden.

Wie stelt algemene voorwaarden op?

Veel ondernemers doen hierbij een beroep op hun branchevereniging. Ben je geen lid van zo’n branchevereniging of ben je het niet eens met de branchevoorwaarden, dan moet je zelf aan de slag! De Kamer van Koophandel heeft modelvoorwaarden geformuleerd op haar website. Het verdient wel de aanbeveling om vervolgens naar een advocaat of juridisch adviseur te gaan om te beoordelen of de algemene voorwaarden voor jou geschikt zijn.

Kun je de algemene voorwaarden helemaal naar je hand zetten?

Het is verleidelijk om alle risico’s over te hevelen naar de koper. Maar zo gemakkelijk is het niet. Je moet je houden aan een aantal richtlijnen. Belangrijk is dat de algemene voorwaarden passen bij je bedrijf. Bovendien moeten ze redelijk zijn. Als je zaken doet met consumenten, let de wetgever helemaal goed op de redelijkheid van je algemene voorwaarden.

Hoe maak je jouw algemene voorwaarden bekend?

Het is belangrijk dat klanten op de hoogte zijn van het feit dát je algemene voorwaarden hebt. Volgens de wet moet je de kopende partij een redelijke mogelijkheid hebben gegeven om van de algemene voorwaarden kennis te nemen. De hoofdregel is dat je dit doet vóór of tijdens het sluiten van de overeenkomst. Je kunt de algemene voorwaarden vooraf toesturen of mailen aan de andere partij. Je moet wel bijhouden aan welke klanten je de algemene voorwaarden hebt toegestuurd.

Wat is het nut van het deponeren van de algemene voorwaarden?

Vaak zijn algemene voorwaarden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel of de Griffie van de Rechtbank. Deponeren heeft vooral een bewijsfunctie. Bij deponering worden de algemene voorwaarden voorzien van een datum en een nummer; dat is het bewijs dat je tussentijds niets in de tekst van de algemene voorwaarden hebt gewijzigd. Daardoor sta je dus sterker bij eventuele conflicten. Deponering is overigens niet verplicht. De kosten van deponering bij de Kamer van Koophandel bedragen 18,00 euro per gedeponeerde voorwaarde per jaar.

 

Tweets

Wist je dat VZZP een samenwerking is aangegaan met @ondernemersnetw en @ikwordzzper.nl? Lees hier meer:… https://t.co/4eFS7Yycwl
Op 27 september 2018 vindt het ZZP Boost Event plaats in Veghel! Benieuwd naar wat je kunt doen? Lees meer of meld… https://t.co/RW5OLpR94j
Wil jij succesvol starten als zzp'er? Volg het gratis webinar van Martijn Pennekamp van @ikwordzzper op 17 septembe… https://t.co/hBaON23sDb
Wil je ons helpen - volg de link https://t.co/XxldQDuLWY #helpenisgoed #jouwmeningtelt

Hou me op de hoogte

Vragen?