Vragen ? Bel 085 040 7444


Je hebt mogelijk een eerste klant en mag een offerte maken. Dan is het raadzaam om de regels die je standaard wilt laten gelden in jouw algemene voorwaarden te zetten. Hiermee kun je conflicten voorkomen. Welke betalingstermijn wil je hanteren? Hoe zit het met de garantie? Wie betaalt het eventuele transport?

De algemene voorwaarden geven je zekerheid, omdat je de wederzijdse rechten en plichten hebt vastgelegd. Als je dit eenmaal opgesteld hebt, scheelt het je veel tijd bij nieuwe, maar ook bij bestaande klanten, je hoeft immers niet weer opnieuw te onderhandelen over onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de garantie- of betalingstermijn. Je verwijst simpelweg naar de algemene voorwaarden. 

 

Highlights

 • Algemene voorwaarden geven je zekerheid
 • Meestal stelt een branchevereniging deze voorwaarden op
 • Je kunt voorwaarden deponeren bij de Kamer van Koophandel als bewijsstuk
 • Je moet de voorwaarden vóór de overeenkomst met je klant bekendmaken

 

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn regels die je als ondernemer standaard wilt laten gelden op alle contracten die je afsluit. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

 • de garantietermijn
 • de betalingstermijn
 • incassobedingen
 • levertijd
 • afwikkeling van geschillen
 • aansprakelijkheid
 • geldigheidstermijn van offerte

 

Wie stelt algemene voorwaarden op?

Veel ondernemers doen hierbij een beroep op hun branchevereniging. Ben je geen lid van zo’n branchevereniging of ben je het niet eens met de branchevoorwaarden, dan moet je zelf aan de slag! De Kamer van Koophandel heeft modelvoorwaarden geformuleerd op haar website. Het verdient wel de aanbeveling om vervolgens naar een advocaat of juridisch adviseur te gaan om te beoordelen of de algemene voorwaarden voor jou geschikt zijn.

 

Kun je de algemene voorwaarden helemaal naar je hand zetten?

Het is verleidelijk om alle risico’s over te hevelen naar de koper. Maar zo gemakkelijk is het niet. Je moet je houden aan een aantal richtlijnen. Belangrijk is dat de algemene voorwaarden passen bij je bedrijf. Bovendien moeten ze redelijk zijn. Als je zaken doet met consumenten, let de wetgever helemaal goed op de redelijkheid van je algemene voorwaarden. 

 

Hoe maak je jouw algemene voorwaarden bekend?

Het is belangrijk dat klanten op de hoogte zijn van het feit dát je algemene voorwaarden hebt. Volgens de wet moet je de kopende partij een redelijke mogelijkheid hebben gegeven om van de algemene voorwaarden kennis te nemen. De hoofdregel is dat je dit doet vóór of tijdens het sluiten van de overeenkomst. Je kunt de algemene voorwaarden vooraf overhandigen, toesturen per post of mail aan de andere partij. Je moet wel bijhouden aan welke klanten je de algemene voorwaarden hebt toegestuurd. De wederpartij moet dan ook uitdrukkelijk of stilzwijgend met de algemene voorwaarden hebben ingestemd. Je kunt eventueel de algemene voorwaarden afdrukken op de achterkant van jouw offerte, maar maak dat wel kenbaar. De voorwaarden op de achterkant van jouw contract zetten is niet goed, je moet de algemene voorwaarden immers vóór of tijdens het sluiten van de overeenkomst verstrekken. 

 

Wat is het nut van het deponeren van de algemene voorwaarden?

Vaak zijn algemene voorwaarden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel of de Griffie van de Rechtbank. Deponeren heeft vooral een bewijsfunctie. Bij deponering worden de algemene voorwaarden voorzien van een datum en een nummer; dat is het bewijs dat je tussentijds niets in de tekst van de algemene voorwaarden hebt gewijzigd. Daardoor sta je dus sterker bij eventuele conflicten. Deponering is overigens niet verplicht. De kosten van deponering bij de Kamer van Koophandel bedragen 18,00 euro per gedeponeerde voorwaarde per jaar. Bij wijzigingen moet je er zelf voor zorgen dat de nieuwe versie van je voorwaarden weer in zijn geheel bij de rechtbank of bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd wordt.

 

Hou me op de hoogte

Vragen?