Vragen ? Bel 085 040 7444


Je bent zzp'er en tijdens jouw laatste (ski-)vakantie ben je lelijk gevallen. Gelukkig is het met een sisser afgelopen, maar wat als je wel je been gebroken had? Je bent als zzp'er verantwoordelijk voor jouw eigen inkomen. Als je niet kunt werken, heb je geen inkomen. Voor ondernemers bestaat er geen sociaal vangnet, waar beroep op gedaan kan worden ten tijde van ziekte of een ongeval. Je moet zelf zorgen voor de bescherming van je inkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Hiervoor kun je een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten, waarmee je grote financiële gevolgen voor je bedrijf en je privésituatie kunt voorkomen.

Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering moet je kiezen?

Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering zinvol is voor jou, hangt af van meerdere factoren. Denk hierbij aan jouw eigen financiële reserves, gezinssituatie, risicobereidheid etcetera. Indien je vrij eenvoudig meerdere jaren (bijvoorbeeld 3 tot 5 jaar) arbeidsongeschiktheid kunt opvangen, is het sluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet meteen noodzakelijk. Mocht je echter voor een langere periode arbeidsongeschikt blijven, kun je toch in de financiële problemen komen.

Is zelf sparen niet beter?

Stel je bent 45 jaar en hebt een inkomen van € 60.000,-. Jouw jaarlijkse vaste en variabele kosten zijn € 45.000. Theoretisch gezien kun je € 15.000 per jaar sparen (indien je in dat jaar niet arbeidsongeschikt bent geweest). Tot aan je pensioen is dat 20 jaar x € 15.000,- = € 300.000,-. De werkelijke inkomensschade bij arbeidsongeschiktheid is € 45.000 x 20 jaar = € 900.000,- zonder inflatie. Bereken dit eens met jouw gegevens en je zult zien dat sparen niet voldoende is.

Wat betaal je voor een uitgebreide AOV?

De hoogte van de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is afhankelijk van een aantal zaken, die je veelal zelf kunt bepalen:

  • Je leeftijd en je beroep
  • het deel van je inkomen dat je verzekert (het verzekerd bedrag)
  • vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid je een uitkering wilt krijgen
  • hoe de verzekeraar jouw arbeidsongeschiktheid beoordeelt
  • wanneer je uitkering moet beginnen en tot wanneer de uitkering doorloopt
  • of je wel of geen stijgende uitkering wenst
  • of je alleen arbeidsongeschiktheid door een ongeval wilt verzekeren

Het is zeker de moeite waard om je als zzp'er te verdiepen in het afsluiten van een passende AOV. Welke keuzes zijn er en wat zijn de gevolgen voor de hoogte van de premie? Voor de meest uitgebreide AOV ben je gemiddeld twee tot drie declarabele uren per maand aan het werk. Een relatief kleine investering voor een grote mate van financiële zekerheid.

Hulp nodig?

Heb je vragen of wil je advies na het lezen van dit artikel, neem dan contact op met onze helpdesk

 

Hou me op de hoogte

Vragen?